7/20/2012

cherry pudding recipe

Przepis zaczerpnęłam ze strony makelifeeasier.pl. Doprawdy nie wiem, dlaczego potrawę z przepisu nazwano puddingiem... Ten zawsze kojarzył mi się z konsystencją budyniu, a tutaj otrzymujemy, de facto, normalne ciasto. Ale nie bądźmy drobiazgowi. Przepis nadał się idealnie do wykorzystania resztek wiśni, które zostały w domu. Jest bardzo prosty i w zasadzie nie potrzeba do niego zbyt dużej ilości składników, dzięki czemu doskonale sprawdzi się jako szybkie rozwiązanie na letnie popołudnia z kawą lub innym trunkiem. (Acz nie zaszkodzi sprawdzić zawartości lodówki: pewna swojej musiałam najpierw lecieć po kostkę masła [posiadając w domu jedynie jej ćwierć], potem po jajka do teściowej [ostało się jedno]. Także nie znasz dnia ani godziny, domowa gospodyni.)


Składniki:
 - 500 g wiśni (ja dodałam tyle, ile miałam - wystarczyły do pokrycia całego dna formy, nic więcej)
 - 60 g cukru pudru (u mnie drobny cukier do wypieków dał radę)
 - 150 g mąki
 - 2 jajka
 - 100 g brązowego cukru
 - 100 g roztopionego masła
 - 10 łyżek stołowych mleka
 - 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Nastawić piekarnik na 180 stopni. Wiśnie (oczywiście pozbawione pestek) wyrzucić na wysmarowaną masłem formę. Posypać cukrem pudrem - pięknie puszczą sok. W dużej misce należy utrzeć jajka z cukrem - masa będzie przypominała płynny miód (co - do momentu dodania mąki - się nie zmieni ;-)). Następnie dodać roztopione masło, mleko i wszystko wymieszać. Na końcu przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i dokładnie połączyć z "miodową zawiesiną". Przygotowaną masę wylać na owoce i wstawić do nagrzanego piekarnika na pół godziny.












2 komentarze:

  1. Faktycznie prosty i wydaje mi się że inne owoce (np: jagody) również będą pasować :)

    OdpowiedzUsuń