7/27/2019

ogórki w musztardzie

Do końca życia będę wdzięczna swojej Teściowej za dwie sprawy, które odmieniły moje życie: za mojego męża (a jej syna) i za przepis na ogórki w musztardzie. Obie nadają mojemu życiu smak - bez nich to już nigdy nie byłoby to samo!



Do tej pory znałam ogórki jedynie w dwóch "przetworowych" (nie mylić z "potwornych") formach: ogórki kiszone i konserwowe (korniszony). Kiedy spróbowałam ogórków z zalewy musztardowej... przepadłam. To był totalnie mój smak! Lekko słodkie, lekko ostre... Idealne!

Od tego czasu, ilekroć tylko w moje ręce trafiają ogórki "do przerobienia", wyciągam musztardę i zagotowuję wodę na zalewę. Nie ma opcji: co roku muszę zaopatrzyć siebie naszą rodzinę w zapas składający się z przynajmniej kilku słoików! To jak - dołączysz się do mnie w tym roku?


składniki - słoik:
  • ogórki gruntowe 🥒
  • gałązki kopru (po jedną na słoik)
  • czosnek (po ząbku na słoik)
  • ziele angielskie
  • liście laurowe
  • musztarda

składniki - zalewa:
  • 1l wody
  • 1 łyżka soli (czubata)
  • 1 szklanka cukru
  • 3/4 szklanki octu
  • 5 łyżek musztardy

wykonanie:
  1. Wyparz słoiki i pokrywki.
  2. Ogórki wyszoruj, obierz ze skórki i pokrój na ćwiartki.
  3. Włóż ogórki do słoików - wedle wielkości; niech ciasno wypełnią przestrzeń.
  4. Na ogórkach ułóż gałązkę kopru.
  5. Włóż do każdego słoika po kilku ziarenkach ziela angielskiego i po liściu laurowym.
  6. Wykonaj zalewę: wodę, sól, cukier i ocet zagotuj i wystudź. Po wystudzeniu dodaj musztardę i zamieszaj.
  7. Wlej zalewę do słoików do pełna.
  8. Dokładnie zakręć i poddaj pasteryzacji, tj. włóż słoiki do szerokiego garnka wyłożonego materiałową ściereczką kuchenną (w celu minimalizacji uderzeń słoików o siebie), zalej wodą tak, by przykrywała najniższy słoik do mniej więcej 3/4 jego wysokości i od momentu zagotowania gotuj przez ok. 5 min. - następnie odstaw słoiki na blat (lub w "spokojne" miejsce) do góry dnem i poczekaj, aż ostygną.



uwagi praktyczne:
Zazwyczaj wykorzystuję nieduże/średnie ogórki - te, które można znaleźć w sklepach, powinny być w porządku (wyhodowane przez teścia osiągają czasem duże rozmiary - te lądują w większych słojach i idą do kiszenia 😉). Podana ilość składników wystarcza na ok. 8-10 słoików średniej wielkości (po dżemach czy np. musztardach).

Smacznego!



Powyższa grafika inspirowana jest fotografiami Natalii LL.

Przepis bierze udział w akcji:

3 komentarze:

  1. Takich ogórków jeszcze nie jadłam... i na początku chętnie bym spróbowała, żeby móc potem je składać do słoików.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Smak jest wyborny! Kiedyś byłam fanką ogórków kiszonych - mój dziadek robił przepyszne - ale kiedy skosztowałam tych... Spróbuj zrobić chociaż jeden malutki słoiczek - zobaczysz, czy Ci podpasuje :)

      Usuń
  2. Moja niedoszła teściowa takie robiła :) Potrafiłam zjeść kilka słoików na raz :)

    OdpowiedzUsuń